Blogit ja uutiset

Pureskelemme selkokielelle polttavat juridiset aiheet.

Noora Haapaniemi 25.10.2016 13:31

Lääketieteellisten patenttien täytäntöönpanoon liittyviä ongelmia puidaan Euroopassa

Viime vuosien aikana useiden suurten lääkeyhtiöiden myydyimmät lääkepatentit ovat rauenneet, kun patentin kaksikymmenvuotinen elinkaari on tullut päätökseen. Tämän myötä pääsy lääkemarkkinoille on auennut myös muille kuin alkuperäislääkkeen valmistajille, sillä lääkepatentin suojan umpeuduttua myös rinnakkaisvalmisteet ovat sallittuja lääkemarkkinoilla.  Rinnakkaislääketeollisuus vahvistaa kilpailua lääkeyhtiöiden välillä.

Lue lisää

Aiheita: terveydenhoito ja hyvinvointi, teknologia ja ipr

Elli Välimäki 7.9.2016 14:40

Hashtagin rooli mietojen alkoholijuomien mainonnassa

Täyskiellosta alkoholikaupankäyntiä raskaasti rajoittaviin säännöksiin – alkoholi- ja siihen liitännäisiä lakeja on muutettu yhtenään. Alkoholi on Suomessa ikuinen tabu. Viimeksi alkoholilakia muutettiin 1.1.2015, jolloin muun muassa mainontaa sosiaalisessa mediassa rajoitettiin. Uusien säännösten laajuuden ja epämääräisyyden vuoksi Valvira muokkasi laatimaansa alkoholimainontaohjetta kattamaan myös uudet mainonnan rajoitukset. Muun muassa Matkailu- ja Ravintolapalvelualan edunvalvoja ja työmarkkinajärjestö MaRa kritisoi näitä Valviran ohjesäännöksen muutoksia. Sen mielestä ohjesääntö vain lisäsi alkoholimainontasäännösten epäselvyyttä.

Lue lisää

Aiheita: terveydenhoito ja hyvinvointi

Elli Välimäki 27.1.2016 10:10

Terveysteknologia-alan myyntisopimusten erityispiirteet

Sopimus voi olla sitovasti voimassa joko kirjallisesti, suullisesti tai konkludenttisesti. Riitatilanteessa suullisen ja konkludenttisen sopimuksen voimassaolon sekä erityisehtojen toteennäyttäminen on kuitenkin vaikeaa. Lisäksi suullisesti harvemmin sovitaan esimerkiksi immateriaalioikeuksista tai vastuukysymyksistä.

Lue lisää

Aiheita: terveydenhoito ja hyvinvointi, teknologia ja ipr

Heli Gummerus 2.12.2015 10:07

Joustavuutta lääkkeiden velvoitevarastointiin

Suomi on riippuvainen lääkkeiden tuonnista, joten maamme lääkehuolto saattaisi halvaantua nopeasti toimituskatkosten ja kansainvälisten kriisien johdosta. Poikkeustilanteita varten lääkeyritysten on pidettävä tavallisten myyntivarastojensa lisäksi lakisääteisiä velvoitevarastoja. Näin varmistetaan lääkehoidon varassa olevien ihmisten turvallisuus ja terveydenhuollon jatkuvuus. Velvoitevarastoinnin ansiosta lääkkeitä on käytettävissä ja terveydenhuoltomme toimii saantihäiriöstä huolimatta jokseenkin normaalisti jopa 12 kuukauden ajan.

Lue lisää

Aiheita: terveydenhoito ja hyvinvointi

Elli Välimäki 26.8.2015 16:28

Lääkevalmistuksen mullistava 3D-tulostaminen

Vuoden 2016 alussa Yhdysvaltojen markkinoille tulee Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:lta myyntiluvan saanut maailman ensimmäinen 3D-tulostettu tablettilääke Spritam. Lääkkeiden 3D-tulostusta on tutkittu myös Suomessa aktiivisesti ainakin Åbo Akademissa jo pidempään. Tavoitteena on tulevaisuudessa mahdollistaa lääkkeiden tuottaminen tarpeen mukaan apteekeissa ja sairaaloissa, jolloin yksittäisen potilaan rooli lääkevalmistuksessa kasvaa, kun lääkkeitä voidaan tuottaa vastaamaan potilaan tarpeita.

Lue lisää

Aiheita: terveydenhoito ja hyvinvointi, teknologia ja ipr

Kommentoi