Blogit ja uutiset

Pureskelemme selkokielelle polttavat juridiset aiheet.

Erkki Hyvärinen 30.11.2016 15:52

Miten maailmalle – henkilötietojen käsittely

Maailmalle voi tähdätä monella tavalla ja digitalisaatio on avannut pienellekin yritykselle mahdollisuuden tavoittaa potentiaalisia asiakkaita vaikka globaalisti Suomesta käsin.  Luovien alojen kansainvälistymistä tavoittelevia yrityksiä kokoontui viime keväänä Fondialle lakiasioiden työpajan merkeissä. Tilaisuus oli osa Finpron Export Finland Luovimo Digital ohjelmaa. Yritysten mielenkiinnon kohteita ja nykytilannetta kartoitettiin etukäteen kyselyllä ja aiheiksi valikoituivat erityisesti sopimustoiminta, immateriaalioikeudet ja henkilötietojen käsittely. Tässä, sarjamme viimeisessä blogitekstissä, aiheena on henkilötietojen käsittely.

Lue lisää

Aiheita: tietosuoja, teknologia ja ipr, yrittäjille

Jussi Hakanen 23.11.2016 15:39

Saako tarjouspyynnössä esitettyjä tuotekuvia käyttää yrityksen omassa tarjouksessa?

Markkinaoikeus on tuoreessa ratkaisussaan 672/16 (Dnro 2016/267) linjannut, millä tavalla yritys voi käyttää tarjouspyynnössä esitettyjä tuotekuvia kuvaamaan omia tuotteitaan. Kuten ratkaisusta ilmenee, lähtökohdin yritysten on syytä esittää tarjouksissaan vain omia tuotekuviaan.

Lue lisää

Aiheita: riidanratkaisu, teknologia ja ipr, julkiset hankinnat

Noora Haapaniemi 25.10.2016 13:31

Lääketieteellisten patenttien täytäntöönpanoon liittyviä ongelmia puidaan Euroopassa

Viime vuosien aikana useiden suurten lääkeyhtiöiden myydyimmät lääkepatentit ovat rauenneet, kun patentin kaksikymmenvuotinen elinkaari on tullut päätökseen. Tämän myötä pääsy lääkemarkkinoille on auennut myös muille kuin alkuperäislääkkeen valmistajille, sillä lääkepatentin suojan umpeuduttua myös rinnakkaisvalmisteet ovat sallittuja lääkemarkkinoilla.  Rinnakkaislääketeollisuus vahvistaa kilpailua lääkeyhtiöiden välillä.

Lue lisää

Aiheita: terveydenhoito ja hyvinvointi, teknologia ja ipr

Henna Salo 13.10.2016 15:57

Peliyhtiöt ja immateriaalioikeudet, osa II: videopelien tekijänoikeuksista

Kun peliyhtiö on ensin varmistanut, että se todella omistaa kaikki pelin aineettomat oikeudet, sen tulee huomioida, miten nämä oikeudet peliä suojaavat. Videopelien tärkein ja yleisin suojamuoto on tekijänoikeus, joka syntyy automaattisesti, kun teos luodaan. Tekijänoikeus on omaisuudensuojan kaltainen oikeus, joka tarkoittaa tekijän oikeutta päättää yksinoikeudella teoksensa käytöstä. Tekijänoikeus turvaa teoksen luojan ansaintamahdollisuudet taloudellisilla oikeuksilla, johon sisältyy oikeus määrätä teoksen saattaminen yleisön saataville, eli sen julkisesta esittämisestä ja teoksen kopioinnista. Tekijänoikeuteen kuuluvat myös moraaliset oikeudet, jotka suojaavat teoksen arvoa muun muassa siten, ettei teosta saa saattaa yleisön saataville loukkaavassa yhteydessä tai muodossa. Tekijänoikeuden loukkaamisen seuraamuksia voivat hyvityksen ja vahingonkorvausvastuun lisäksi olla myös rikosoikeudellinen vastuu.

Lue lisää

Aiheita: peliala, teknologia ja ipr

Lasse Lievonen 16.9.2016 16:33

Kommentti: EU:n tekijänoikeuslait turbulenssissa - Päättääkö juristi jatkossa musiikkimakusi?

Useiden vuosien keskustelujen tuloksena EU:n komissio ehdotti keskiviikkona 14.9. merkittäviä muutoksia EU:n tekijänoikeuslainsäädäntöön. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi keskiviikkoisessa puheessaan, että tavoitteena on uudistaa tekijänoikeuslainsäädäntö toimimaan paremmin digitaalisella aikakaudella.

Lue lisää

Aiheita: ict, teknologia ja ipr

Kommentoi