Blogit ja uutiset

Pureskelemme selkokielelle polttavat juridiset aiheet.

Nea Welling 31.1.2017 15:41

Bloggari broileritilalla - ”Yhteistyössä” -teksti ei enää riitä merkkaamaan kaupallista yhteistyötä blogeissa

Markkinoinnin eettinen neuvosto (”MEN”) antoi 27.1 mielenkiintoisen lausunnon koskien blogimainontaa ja mainoksen tunnistettavuutta (MEN 1/2017). Lausunto on jatkumoa blogissamme käsittelemälleni lausunnolle (MEN 13/2016), jossa huomautuksen sai videoblogi, koska peliä mainostanut Youtube-video ei ollut tunnistettavissa mainokseksi. Kyseisessä lausunnossa neuvosto linjasi, että sosiaalisessa mediassa toteutettavaan markkinointiin pätevät samat säännöt kuin markkinoinnin perinteisiin muotoihin eli katsojien pitää pystyä tunnistamaan, kenen lukuun mainos toteutetaan.

Lue lisää

Aiheita: media, viihde ja urheilu, kuluttajaoikeus

Nea Welling 18.10.2016 17:37

Sukupuoliroolit jogurttimainoksessa

Youtubessa esitettävässä mainoksessa urheiluvaatteisiin pukeutunut mies syö jogurttia kodin sohvalla ja katsoo televisiota. Nainen tulee huoneeseen ja sanoo ”Huomenta”. Mies vastaa naiselle ”Huomenta” ja piilottaa syyllisen näköisenä jogurttipurkin selkänsä taakse. Nainen sanoo ”Hellyttävää. Äijä syö pinaattia vapaaehtoisesti”. Nainen kävelee pois kuvasta. Mies katsoo jogurttipurkkia ja mutisee epäuskoisennäköisenä ”Pinaattia”. Videon kuvaustekstissä lukee, että ”Taisi tulla äijälle yllätyksenä, että pinaattikin voi olla niin maittavaa”.

Lue lisää

Aiheita: media, viihde ja urheilu

Nea Welling 18.8.2016 14:42

Blogit eivät ole mainostajan vapaata kenttää

Blogimainonta on merkittävästä lisääntynyt viime vuosina. Markkinoinnin eettinen neuvosto (”MEN”) antoi 6.7.2016 ensimmäisen huomautuksen videoblogille, koska peliä mainostanut Youtube-video ei ollut tunnistettavissa mainokseksi. MENin lausunnon mukaan katsojien pitää pystyä tunnistamaan, kenen lukuun mainos toteutetaan. Huomautuksen sai peliä mainostanut yritys, jolle tubettaja oli tehnyt videon. MEN linjasi lausunnollaan, että sosiaalisessa mediassa toteutettavaan markkinointiin pätevät samat säännöt kuin markkinoinnin perinteisiin muotoihin. Yleinen käsitys, että sosiaalinen media tai blogit markkinoinnin ”vapaana alueena” ei siis todellisuudessa päde.

Lue lisää

Aiheita: media, viihde ja urheilu, kuluttajaoikeus

Outi Piirainen 23.6.2015 9:42

Toimiiko yrityksesi viestinnän välittäjän roolissa tarjotessaan palveluitaan?

Vuoden 2015 alussa voimaan tulleen tietoyhteiskuntakaaren yksi keskeisistä muutoksista on se, että sähköisen viestinnän yksityisyyden suojan sääntely ja tietoturvavaatimukset on ulotettu koskemaan kaikkia viestinnän välittäjiä.

Lue lisää

Aiheita: peliala, ict, tietosuoja, media, viihde ja urheilu, teknologia ja ipr

Kommentoi