Blogit ja uutiset

Pureskelemme selkokielelle polttavat juridiset aiheet.

Arto Lindfors 6.3.2018 11:03

Uudet IT2018 tietotekniikka-alan yleiset sopimusehdot on julkaistu

Keskuskauppakamari on julkaissut tiistaina 27. helmikuuta 2018 uudet tietotekniikka-alan sopimusehdot. Ehdot ovat nimeltään IT2018.

Lue lisää

Aiheita: ict

Arto Lindfors 20.10.2016 9:57

Lohkoketju avattuna

Oletko koskaan miettinyt, miten monimutkainen sopimusten ketju on näennäisesti yksinkertaisen verkko-ostoksen takana? Kun olet painanut ”Maksa” painiketta, eivät rahasi suinkaan mene suoraan myyjälle, vaan välissä on useita tahoja, yleensä pankkeja, luottokorttiyhtiöitä tai muita välikäsiä. Sekä sinulla että myyjällä pitää olla sopimus pankin tai luottokorttiyhtiön kanssa, jotta kauppa ylipäätään onnistuisi. Näitä välikäsiä kutsutaan ”luotetuiksi kolmansiksi osapuoliksi”. Heitä käytetään, koska kaupan osapuolet eivät luota toisiinsa.

Lue lisää

Aiheita: ict

Lasse Lievonen 16.9.2016 16:33

Kommentti: EU:n tekijänoikeuslait turbulenssissa - Päättääkö juristi jatkossa musiikkimakusi?

Useiden vuosien keskustelujen tuloksena EU:n komissio ehdotti keskiviikkona 14.9. merkittäviä muutoksia EU:n tekijänoikeuslainsäädäntöön. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi keskiviikkoisessa puheessaan, että tavoitteena on uudistaa tekijänoikeuslainsäädäntö toimimaan paremmin digitaalisella aikakaudella.

Lue lisää

Aiheita: ict, teknologia ja ipr

Kristjan Aruoja 15.6.2016 13:54

3 asiaa, joita tulisi pohtia, ennen tiedon tallennusta pilvipalveluun

Tiedonhallintaa ja -käsittelyä koskevat roolit ja vastuut on helppo konstruoida perinteisiä ajattelumalleja seuraten. Ero tiedon hallinnoijan ja käsittelijän välillä, samoin kuin heidän tehtäviensä määrittely, on usein suhteellisen helposti sisäistettävissä. Tämä ei kuitenkaan päde pilvipalveluiden kohdalla. Niiden osalta vastuiden ymmärtäminen voi olla monimutkaista ja haastavaa. Osapuolille saattaa olla epäselvää esimerkiksi se, kenellä on velvollisuus suojata pilvessä olevaa tietoa. Tämä voi johtaa ei-toivottuihin tilanteisiin, joissa kukaan ei ole täysi tilivelvollinen sääntörikkomuksista.

Lue lisää

Aiheita: ict, teknologia ja ipr

Sami Savisalo 25.5.2016 16:08

Kymmenen immateriaalioikeuksia koskevaa peukalosääntöä alkaville ja kasvuvaiheen yrityksille

Yhä merkittävämpi osa nuorten ja kasvavien yhtiöiden varallisuudesta on jotain muuta kuin käsin kosketeltavaa aineellista omaisuutta. Verrattuna tällaiseen perinteiseen materiaan tämä niin sanottu aineeton – eli immateriaalinen – omaisuus kuten ohjelmistot, mobiilipelit tai elintarviketeollisuuden reseptiikka tarjoaa mahdollisuuden liiketoiminnan skaalautuvuuteen. Tämä puolestaan sallii yrityksille nopean ja kannattavan kasvun. Kuvatun kaltaiset yritykset tähtäävät usein exitiin ja tarvitsevat kasvunsa kiihdyttimeksi ulkopuolisilta sijoittajilta oman pääoman ehtoista rahaa. Samanaikaisesti nopeasti kasvavat yritykset ovat myös ostajille ja sijoittajille attraktiivisia kohteita ja päätyvät yhtälönsä seurauksena usein osto- ja sijoituskohteiksi.

Lue lisää

Aiheita: ict, teknologia ja ipr, yrittäjille

Kommentoi