Blogit ja uutiset

Pureskelemme selkokielelle polttavat juridiset aiheet.

Satu Relander 15.11.2016 10:00

Digitalisoituva energia – pysyykö juridiikka perässä?

Myydään energiaa palveluna eikä tuotteena!  Vietin antoisan päivän Tampereen Energiamessujen seminaarissa, jossa kuulin tämän lausahduksen useamman kerran. Toimitetun energiamäärän sijaan myyntiin tulee esimerkiksi miellyttävä 21 asteen huonelämpötila jokaisena hetkenä. Taustalla voi olla vaikkapa esineiden internetiä hyväksi käyttävä älykäs kaukolämpöverkko, joka takaa lämmön saapumisen aina oikealla hetkellä juuri sinun lämpöputkiisi tai älykäs lämminvesivaraaja, joka lämmittää veden valmiiksi silloin kun sähkö on halvimmillaan. Voi olla, että haluat ostaa palvelun, jossa päinvastoin lämpötilaa säädetään joustavasti sen mukaan, jos et ole kotona tai käytät muita lämmönlähteitä.

Lue lisää

Aiheita: energia

Jukka Ohtonen 1.3.2016 12:58

Sähkön pohjoismainen taseselvitys – mikä muuttuu?

Edellisessä energiablogitekstissä käsiteltiin yhteispohjoismaista taseselvitysmallia, joka on tarkoitus ottaa käyttöön syksyllä 2016 Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Työ- ja elinkeinoministeriö on aloittanut heinäkuussa 2015 lainsäädäntöhankkeen, jonka tarkoituksena on panna täytäntöön tämän pohjoismaisen taseselvitysmallin edellyttämät muutokset. Viranomaislähteiden mukaan säädösmuutokset tulevat valtioneuvoston esittelyyn muutaman viikon kuluessa. On myös mahdollista, että taseselvitysmallin yksityiskohtiin tulee vielä muutoksia. Nyt käsittelemme niitä muutoksia, joita tästä uudesta mallista nykyjärjestelmälle seuraa.

Lue lisää

Aiheita: energia

Jukka Ohtonen 14.1.2016 14:23

Sähkön pohjoismainen taseselvitys – mistä on kyse?

Taseselvitys osana sähkömarkkinoita

Toimivan sähköverkkojärjestelmän lähtökohtana on, että sähköverkossa kulkevan vaihtovirran taajuus pysyy valtakunnallisella tasolla sallituissa rajoissa eli sähkön tuotannon ja kulutuksen on oltava joka hetki tasapainossa tai hyvin lähellä sitä.

Lue lisää

Aiheita: energia

Marjo Nyström 20.3.2015 10:33

Uusiutuvan energian pientuotannon haasteet

Vaasan Energy Weekin yksi paljon keskustelua herättänyt aihe oli uusiutuvan energian pientuotanto. Uusiutuvan energian pientuotannossa energiamuotona ovat yleensä aurinkoenergia ja tuulivoima. Omalla tuotannolla korvataan ostosähköä. Suomessa tähän asti pientuotanto on ollut vähäistä muihin Euroopan maihin verrattuna. Tuulivoimaan tai aurinkopaneeleihin ovat investoineet lähinnä maatilat
Lue lisää

Aiheita: energia

Sini Majlander 11.3.2015 10:35

Luonnonsuojelulain ja vesiluvan välinen edellytyssuhde – onko sitä?

Vuonna 2011 Pohjois-Suomen aluehallintovirasto myönsi Kemijoki Oy:lle luvan Sierilän voimalaitoksen rakentamiseen ja käyttämiseen sekä vesistön säännöstelyyn. Yhteensä 50 asianosaista kuitenkin valitti tästä aluehallintoviraston päätöksestä, jonka Vaasan hallinto-oikeus sittemmin kumosi. Hallinto-oikeuden mukaan luonnonsuojelulain 48 ja 49 §:ien edellyttämät poikkeusluvat olivat vesilain lupakäsittelyssä ehdoton prosessiedellytys. Lisäksi se katsoi, että tällaisten poikkeuslupien – tai niistä poikkeamista koskevan päätöksen – puutteesta johtuen aluehallintoviraston suorittama intressivertailu ei ollut vesilain mukainen.

Lue lisää

Aiheita: riidanratkaisu, energia

Kommentoi