Blogit ja uutiset

Pureskelemme selkokielelle polttavat juridiset aiheet.

Kasvuyrittäjän viisi syytä miettiä juridiikkaa 

Kirjoittanut Tanja Piha | 6.2.2018 11:44

piha.jpg

Törmään toistuvasti samaan aiheeseen jutellessani kasvuyrittäjien kanssa. Yhdenkään kasvuyrittäjän suurin huolenaihe ei ole juridiikka ja sopimukset, vaan syystäkin kasvuhaluiset vetäjät keskittyvät miettimään, millä saavat bisneksensä lentoon ja miten rantautua uusille markkinoille.

Kasvuyritykset toimivat usein pienestä pitäen kansainvälisesti tai aloilla, joissa tuotteen ja idean suojaaminen on kehityksen kannalta oleellista. Yrityksen kasvaessa henkilöstöhallinto ja siihen liittyvät kuviot saattavat saada yrittäjän hämilleen, varsinkin jos toimintaa on useammassa maassa. Asiakkaamme ovat törmänneet myös siihen, että mitenkäs suu pannaan, jos neuvottelupöydässä vastapuolen isot kansainväliset jätit iskevät sopimuksen pöytään ja siitä pitäisi neuvotella. Juridiikka ei kiinnosta lähtökohtaisesti kasvuyrittäjää ja sen ostaminen mielletään edelleenkin vaikeaksi, koska varmuutta siitä, mitä pitäisi ostaa ja milloin, ei välttämättä ole. Liian iso lasku arveluttaa, kun ennakolta ei ole tietoa siitä, kuinka paljon mikäkin maksaa. 

Siitä huolimatta monella kasvuyrittäjällä saattaa olla aikomus exitiin jossain kohtaa yrityksen kasvutaipaletta, jolloin kunnolla hoidettu juridinen perusta tekee yrityksestä DD-valmiin ja sitä kautta arvokkaamman.

Mistä apua kasvuyrityksille?

Monelle se tuttu, läheinen asianajaja, joka kenties pyörittää sitä yhden miehen toimistoa, saattaa tuntua alkuvaiheessa, kun rahastakin on tiukkaa, parhaalta vaihtoehdolta. Itse olen Fondian myötä oppinut, että juridiikassa harva yritysjuristi on täydellinen all around-juristi, joka taitaa kaiken osakassopimuksista, GDPR- ja työoikeuden kysymyksistä, julkisista hankinnoista siihen, että mietitään, miten USA:han perustetaan tytäryhtiö.

Siksi kasvuyrittäjän tai sellaiseksi aikovan kannattaakin miettiä jo alkuvaiheessa omaa lakiosastoa. Ei yhtä yksittäistä lakimiestä, ei sitä tuttua kaveria tuunaamaan soppareita, ei omaa, kiinteää kulua eli palkattua lakimiestä vaan kaiken tämän voi ostamista palveluna. Fondian Legal Department as a Service sopii kasvuyrittäjälle kuin nenä päähän.

Sen avulla luodaan yritykselle juridinen perusta Fondian juuri sinulle nimetyn lakimiestiimin kanssa. Tiimin, jolta syntyy esimerkiksi tarvittavat mallisopimuspohjat, osakassopimukset ja se, mitä juuri sinun yrityksesi tarvitsee. Jatkuva lakituki veloituksettomalla call and check-palvelulla helpottaa päätöksiä ja palvelun avulla saat meidän juristeilta proaktiivisesti apua niihin kysymyksiin, joihin sinä ja yrityksesi törmäätte.

Kasvuyrittäjän check list lakiasioihin:

  1. Tee osakassopimus ennen kuin sitä edes tarvitaan.
  2. Varmista, että teet joka maassa kunnolliset työsopimukset
  3. Dokumentoi omat ja hankkimasi immateriaalioikedet
  4. Suojaa IPR:äsi
  5. Investoi kunnollisiin sopimuksiin! Muista, että kunnolliset ja mietityt sopimukset pienentävät yrityksesi riskiä!
  6. Muista kulttuuri- ja juridiset erot eri maiden välillä kun teet kansainvälistä kauppaa.
  7. Etsi hyvä kirjanpitäjä.
  8. Varaudu rahoituskierroksiin ja exitiin ensimmäisestä päivästä alkaen
  9. Keskity omaan ydinosaamiseesi!
  10. Varmista, että ympärilläsi on oikeanlaisia ihmisiä. Virherekrytoinnit tulevat kalliiksi.

Aiheita: fondiaway, LDaaS

Kommentoi